Pierwsze urodziny Fundacji Rodzinnej – podsumowanie roku pracy KOiW

2024-05-23 |

Dokładnie rok temu, 22 maja 2023 r., weszły w życie przepisy polskiej ustawy o fundacji rodzinnej. Ustawa ta była wyczekiwana od lat przez właścicieli firm rodzinnych (i prawników zajmujących się na poważnie obsługą przedsiębiorców oraz sukcesją w biznesie). Jest do chyba dobry moment by podsumować miniony rok z perspektywy prawnika Kancelarii Ostrowski i Wspólnicy, który zajmuje się fundacjami rodzinnymi w zasadzie „od początku”. Innymi słowy opowiem, czym w zasadzie zajmuję się od ponad roku 🙂

Wyżej wymieniona ustawa wypełniła potężną lukę pomiędzy polskim porządkiem prawnym, a regulacjami obowiązującymi od dekad w państwach Europy Zachodniej i Ameryki Północnej.  Dwanaście miesięcy temu w końcu otrzymaliśmy narzędzie, które nie tylko daje gwarancję na uniknięcie ryzyka nieudanej sukcesji prowadzonego biznesu rodzinnego (oraz strategicznych składników majątkowych z tym biznesem związanych), ale także, umiejętnie wykorzystane, stanowi świetny wehikuł do zminimalizowania obciążeń publicznoprawnych oraz reinwestowania majątku.

Nic dziwnego, że polska fundacja rodzinna okazała się być, w zasadzie jeszcze przed oficjalnym wejściem w życie ustawy, ogromnym sukcesem. Miarą tego sukcesu są liczby. Mamy zarejestrowanych 1000 fundacji rodzinnych, a wniosków o ich rejestracje złożono już drugie tyle. W sprawach dotyczących fundacji rodzinnych wydano niemal 200 indywidualnych interpretacji podatkowych. Jak na rok istnienia tej nowej osoby prawnej – jest to wynik niesamowity.

Miniony rok był dla mnie i dla całego zespołu prawa korporacyjnego Kancelarii Ostrowski i Wspólnicy niezwykle pracowity. Odbyliśmy setki spotkań w przedmiocie założenia fundacji rodzinnych. Współpracujemy w tym zakresie z właścicielami biznesów rodzinnych dosłownie z całej Polski oraz z krajów zagranicznych (w tym z obywatelami polskimi jak i cudzoziemcami). Przeprowadziliśmy wiele szkoleń stacjonarnych, braliśmy udział w debatach z ekspertami na uniwersytetach, napisaliśmy wiele artykułów oraz nagraliśmy kilka całkiem udanych webinarów. Zaangażowaliśmy się w tematykę fundacji rodzinnych ponieważ uważnie słuchamy potrzeb naszych klientów i wierzymy, że fundacja rodzinna stanowi narzędzie do ich zaspokojenia. Zdobyliśmy ogromne doświadczanie, które pozwala nam świadczyć pomoc prawną w zakresie powołania fundacji i właściwej strukturyzacji biznesu na najwyższym poziomie.

Z ogromu pracy naszego zespołu, oraz jej świetnych wyników, jestem naprawdę dumny. Nie będzie przesadą jeśli powiem, że Kancelaria Ostrowski i Wspólnicy jest najczęściej wybieranym doradcą w zakresie założenia fundacji rodzinnej w województwie kujawsko-pomorskim. Jesteśmy także szanowanym i rozpoznawalnym doradcą w skali całego kraju.

Dzięki fundacji rodzinnej mieliśmy okazję poznać świetnych ludzi, którzy zbudowali imponujące przedsiębiorstwa. Wszyscy z nich wierzą, że fundacja rodzinna da im szereg korzyści i możliwości – na dalszy rozwój oraz na bezpieczne przekazanie rodzinnych biznesów (w ręce następców z najbliższej rodziny lub inwestorów zewnętrznych). Warto przy tym zaznaczyć, że ogromne zainteresowanie fundacjami rodzinnymi nie występuję tylko u założycieli biznesów, którzy powoli zaczynają myśleć nad przejściem na emeryturę. Sporą część naszych klientów stanowią bowiem osoby w wieku 30+, którzy są najlepszym potwierdzeniem głoszonej przez nas tezy, że fundację rodzinną warto mieć, ba, warto mieć ją już teraz!

Praca nad fundacjami nie jest w żadnym wypadku schematyczna i powtarzalna. Każdy klient ma inną sytuację biznesową, rodzinną, czy prawną. Te trzy sfery muszą być należycie rozpoznane i wyważone, aby fundacja rodzinna faktycznie przyniosła korzyści indywidualnemu klientowi. Każdemu klientowi przyświecają nieco inne cele i motywacje, dla których chce powołać fundację rodzinną do życia.  Dla jednych będą to głównie aspekty związane z sukcesją, dla innych możliwości związane z reinwestowaniem majątku rodzinnego, a dla jeszcze innych kluczowe jest zmniejszenie obciążeń publicznoprawnych. Smaczku naszej pracy dodaje również praktyka organów podatkowych. Chociaż większość wydawanych indywidualnych interpretacji podatkowych jest korzystna, zdarzają się wyjątki, które doradców i przedsiębiorców przyprawiają o szybsze bicie serca 😉

Popularność fundacji rodzinnych absolutnie jednak nie spada. Mamy tu do czynienia z efektem kuli śnieżnej. Im więcej fundacji w obrocie gospodarczym, tym zainteresowanie nimi rośnie. Warto zatem przypomnieć, w jakich sferach fundacja rodzinna może dać wymierne korzyści:

• odgrodzenie sfery biznesowej i życia prywatnego,
  • zmniejsza obciążenia publicznoprawne związane z prowadzeniem działalności gospodarczej,
  • poszerza możliwości działania i stanowi świetny wehikuł inwestycyjny,
  • zmniejsza ryzyko biznesowe i chroni cenne składniki majątkowe,
  • w efekcie zabezpiecza też rodzinę i biznes,
  • ułatwia sukcesję i przeciwdziała sporom związanym ze spadkiem,
  • ułatwia sprzedaż biznesu,
  • uspokaja kontrahentów.

Powyższe korzyści nie są prawniczym chwytem marketingowym. Przypominam statystyki wymienione na wstępie mojego wpisu. Fundacja rodzinna naprawdę działa i może przynieść Tobie i Twojemu biznesowi wymierne korzyści. Rok obowiązywania przepisów o fundacji rodzinnej to dobry moment, żeby bliżej przyjrzeć się tej tematyce i porozmawiać z doświadczonym doradcą. W imieniu Kancelarii Ostrowski i Wspólnicy zapraszam do kontaktu

Wyślij
Uzupełnij pola formularza.

Zgoda na przetwarzanie danych osobowych …

Wypełniając powyższy formularz kontaktowy wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Wskazanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do nawiązania z Tobą kontaktu i ustalenia zasad ewentualnej współpracy. Zgoda dotyczy danych osobowych przekazanych w zgłoszeniu, w postaci: imienia, nazwiska, adresu e-mail i/lub numeru telefonu oraz innych danych wskazanych w treści przesłanej wiadomości.

W związku z powyższym Kancelaria Ostrowski i Wspólnicy sp. k. z siedzibą w Toruniu stanie się Administratorem Twoich danych osobowych. W każdej chwili masz prawo wycofać udzieloną nam zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych zawartych w formularzu. Twoją zgodę możesz wycofać poprzez wysłanie wiadomości e-mail na adres: rodo@ostrowski-legal.net. Cofnięcie zgody nie będzie wpływać na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonaliśmy na podstawie Twojej zgody przed jej wycofaniem.

Po więcej informacji odnośnie przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych zapraszamy TUTAJ.