Akcjonariusze spółki jako fundatorzy Fundacji rodzinnej – brak możliwości rozliczania spółki estońskim CIT? Ależ skąd!

2023-07-26 |

Interpretacja Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej o sygnaturze 0111-KDIB1-1.4010.163.2023.2.MF, stawia ważne pytanie na gruncie zazębiania się Fundacji rodzinnej z estońskim CIT. Często uznawane jest, że te dwie formy nie mogą koegzystować, ale czy na pewno?

Zadane pytanie brzmiało następująco: ,,Czy fakt, że Akcjonariusze będą jednocześnie założycielami (fundatorami) Fundacji Rodzinnej, spowoduje naruszenie przez Spółkę warunku, o którym mowa w art. 28j ust. 1 pkt 4 ustawy o CIT, a co za tym idzie, utratę przez Spółkę prawa do rozliczania jej dochodów w formie ryczałtu od dochodów spółek (tzw. estońskiego CIT)?

Art. 28j ustawy o CIT to nic innego, jak warunki, które musi spełnić podatnik, by móc skorzystać z opodatkowania ryczałtem.

Ustęp 1 punkt 4 głosi, iż podatnik, który chciałby zyskać z możliwości opodatkowania estońskim CIT powinien prowadzić działalność w formie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, spółki akcyjnej, prostej spółki akcyjnej, spółki komandytowej, spółki komandytowo-akcyjnej, której odpowiednio udziałowcami, akcjonariuszami lub wspólnikami są wyłącznie osoby fizyczne nieposiadające praw majątkowych związanych z prawem do otrzymania świadczenia jako założyciele (fundatorzy) lub beneficjenci fundacji, trustu lub innego podmiotu albo stosunku prawnego o charakterze powierniczym, z wyłączeniem fundatorów i beneficjentów fundacji rodzinnej.

Modyfikacja przepisu, która nastąpiła przez pojawienie się w polskim systemie ustawy o Fundacji rodzinnej, pozwala spółce na dalszą możliwość korzystania z opodatkowania estońskim CIT, właśnie w momencie, gdy jej akcjonariusze będą równocześnie założycielami czy beneficjentami Fundacji rodzinnej.

Tak mało, a tak wiele. Dzięki potwierdzeniu zawartym w Interpretacji Dyrektora KIS Ci, którzy rozważali podobne rozwiązania – mogą już spać spokojniej.