Budowanie ładu rodzinnego na podobieństwo spółki z o.o. to najważniejsze zadania stawiane przed fundacją rodzinną.

2023-03-03 |

Cechy fundacji rodzinnej, które należy zapamiętać:

1. Fundacja rodzinna zapewnia wielopokoleniową sukcesję,
  2. Fundacja rodzinna izoluje aktywa rodzinne od aktywów biznesowych,
  3. Fundacja rodzinna może prowadzić określoną działalność gospodarczą,
  4. Fundacja rodzinna jest zwolniona podmiotowo od podatku CIT,
  5. Statut fundacji rodzinnej jest elastyczny,
  6. Fundacja rodzinna może tworzyć jednostki terenowe.

Zadania fundacji rodzinnej

Zadaniem nowej instytucji będzie realizacja celów określonych przez fundatora, w oparciu o przekazany przez niego majątek. Pozwoli to budować ład rodzinny, co szczególnie dotyczy rodzin związanych z biznesem, oraz będzie służyć akumulacji kapitału. To z kolei zwiększa szanse na podjęcie aktywności inwestycyjnej. Cele działania fundacji rodzinnej muszą być prawnie dopuszczalne. Fundatorowi pozostawia się przy tym dużą elastyczność w określeniu szczegółowych celów oraz nakreśleniu wizji działalności fundacji rodzinnej.