Co wybrać – fundację rodzinną czy Estoński-CIT? Nie ma uniwersalnej odpowiedzi, zwracamy uwagę jakie okoliczności trzeba przeanalizować by poprawnie odpowiedzieć sobie na to pytanie.

2023-03-03 |

Fundacja rodzinna będzie najkorzystniejszą formą opodatkowania działalności gospodarczej, w przypadku gdy beneficjentem jest sam fundator lub osoba z kręgu najbliższej rodziny fundatora, a działalność fundacji jest dozwolona przez ustawę.

Ryczałt od dochodów spółek będzie korzystny w przypadku prowadzenia przez fundację rodzinną działalności gospodarczej poza dozwolonym przez ustawę zakresem. W przypadku fundacji, której działalność wykracza poza dozwolony przez ustawę katalog, opodatkowanie następuje na zasadach ogólnych. W przypadku beneficjentów spoza kręgu osób bliskich oraz prowadzenia działalności poza dozwolonym zakresem, zostanie zastosowana stawka 36,25%, która w porównaniu z innymi opcjami opodatkowania jest dla nich niekorzystna.

W przypadku otrzymania świadczeń z fundacji rodzinnej przez podmioty spoza kręgu najbliższej rodziny nastąpi podwójne opodatkowanie.

Fundacja rodzinna, której beneficjentami są osoby zwolnione z opodatkowania, będzie natomiast korzystniejszym wehikułem od spółki, niezależnie od tego, czy wybrała ona zasady klasyczne, czy też ryczałt od dochodów spółek. W przypadku prowadzenia działalności dozwolonej przez ustawę fundacja rodzinna nie zapłaci podatku od bieżących zysków, a jedynie 15% od wypłacanych świadczeń; zobowiązanie podatkowe nie powstanie natomiast po stronie beneficjentów.