Czy spółka powinna pobierać podatek od dywidendy wypłaconej fundacji rodzinnej?

2024-07-24 |

Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością ma krajowych udziałowców, wśród których jeden ustanowił fundację rodzinną. Fundacja rodzinna będzie jednym z udziałowców spółki. W przypadku wypłaty dywidendy fundacja rodzinna jako udziałowiec będzie uprawniona do jej otrzymania.

W związku z tym powstało pytanie – Czy spółka jako płatnik ma obowiązek pobrania i odprowadzenia zryczałtowanego podatku dochodowego od dywidendy wypłaconej fundacji rodzinnej

Spółka, czyli Wnioskodawca uważa, że nie musi pobierać ani odprowadzać zryczałtowanego podatku dochodowego od dywidendy wypłaconej fundacji rodzinnej, ponieważ dochody fundacji rodzinnej z dywidend są zwolnione z podatku dochodowego.

Z art. 26 ust. 1 ustawy o CIT wynika, iż osoby prawne wypłacające dywidendy są zobowiązane do pobrania zryczałtowanego podatku dochodowego – natomiast Fundacja rodzinna, zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 25 ustawy o CIT, korzysta ze zwolnienia podmiotowego z opodatkowania CIT, o ile prowadzi działalność gospodarczą zgodnie z ustawą o fundacji rodzinnej.

W Interpretacji z dnia 8 kwietnia 2024 roku o sygn. 0111-KDIB1-2.4010.99.2024.2.MK organ potwierdził, iż stanowisko spółki jest prawidłowe. Fundacja rodzinna jest zwolniona z opodatkowania CIT w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej, zgodnie z art. 5 ustawy o fundacji rodzinnej.

✅ Wypłata dywidendy na rzecz fundacji rodzinnej nie wymaga poboru podatku dochodowego przez spółkę, ponieważ dochody te są zwolnione z CIT, zgodnie z przytoczonym przez Wnioskodawcę artykułem.