Czy wniesienie wkładu pieniężnego na fundusz założycielski oraz dokonanie darowizn na rzecz fundacji rodzinnej będzie powodować powstanie przychodu na gruncie ustawy o PIT?

2023-09-11 |

Wnioskodawczyni jako fundator i beneficjent

Wnioskodawczyni jest zarówno fundatorem jak i beneficjentem fundacji rodzinnej. Zaznacza ona, że wnosząc wkład pieniężny na fundusz założycielski oraz dokonując darowizny nie otrzyma w zamian żadnych udziałów, które dawałyby jej tytuł prawny do wniesionego przez nią majątku bądź otrzymania innego rodzaju świadczeń.

Wnioskodawczyni podniosła, iż zgodnie z art. 11 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, przysporzeniem majątkowym jest takie, które ma charakter trwały i definitywny. Przysporzenie to musi jednocześnie prowadzić do zwiększenia aktywów podatnika lub zmniejszenia jego zobowiązań. Na poparcie swojej argumentacji przytoczone zostały inne Interpretacje czy orzecznictwo potwierdzające definicję przychodu zawartą w przytoczonym artykule. Przychód jest bowiem w istocie określonym przyrostem majątkowym, a zatem jego otrzymanie musi mieć charakter definitywny, co zaakcentował WSA w Bydgoszczy w wyroku o sygn. akt II SA/Bd 643/12. Jak na samym początku zostało podniesione – Wnioskodawczyni nie otrzyma nic w zamian za wniesienie wkładu pieniężnego czy dokonanie darowizny. W związku z tym – przychód na gruncie ustawy o PIT nie powinien powstać.

Potwierdzenie stanowiska w Interpretacji

W Interpretacji o sygn. 0112-KDWL.4011.56.2023.1.WS, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej zgodził się z przedstawioną argumentacją Wnioskodawczyni. Zaznaczone zostało, że ,,żaden z przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych nie wskazuje, aby w momencie wniesienie przez fundatora do fundacji rodzinnej składników majątku na pokrycie funduszu założycielskiego dochodziło do powstania przychodu po stronie fundatora.”