Fundacja rodzinna jako podatnik VAT w zakresie zbywania mienia? Nowa Interpretacja na horyzoncie.

2023-07-31 |

Kogo określamy podatnikiem zgodnie z ustawą o VAT?

Art. 15 ust. 1 ustawy o VAT określa kim są podatnicy podatku od towarów i usług. Zgodnie, z tym co zawarte jest w artykule są to ,,osoby prawne, jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej oraz osoby fizyczne, wykonujące samodzielnie działalność gospodarczą, o której mowa w ust. 2, bez względu na cel lub rezultat takiej działalności.’

Ust. 2 wspomnianego artykułu określa czym jest działalność gospodarcza. ,,Obejmuje wszelką działalność producentów, handlowców lub usługodawców, w tym podmiotów pozyskujących zasoby naturalne oraz rolników, a także działalność osób wykonujących wolne zawody. Działalność gospodarcza obejmuje w szczególności czynności polegające na wykorzystywaniu towarów lub wartości niematerialnych i prawnych w sposób ciągły dla celów zarobkowych.”

Odpowiedź zawarta w Interpretacji

Interpretacja Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej o sygn. 0114-KDIP4-3.4012.205.2023.3.DS, odnosi się do wykonywania w ramach prowadzenia Fundacji rodzinnej, działalności gospodarczej, w głównej mierze polegającej na zbywaniu mienia.

Dyrektor KIS potwierdził, iż zgodnie z art. 15 ust. 1 oraz ust. 2 ustawy o VAT znaczenie ma sam fakt wykonywania działalności, a nie rezultat jej prowadzenia. Oznacza to, że podatnik musi wykorzystywać składniki majątku w taki sposób, by charakteryzowało się to długim okresem trwania lub było po prostu powtarzalne. Zauważone zostało, że w takim przypadku nie jest konieczne uzyskanie jakiegokolwiek efektu.

Czy zatem czerpanie dochodu ze składników majątku wskazuje na prowadzenie działalności gospodarczej? Tak.

Zgodnie z art. 5 ustawy o VAT wskazuje się co wchodzi w zakres opodatkowania, a jest to m.in. odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju czy eksport towarów. Mając na względzie wszystko powyższe należy stwierdzić, iż w przypadku gdy Fundacja rodzinna będzie wykonywała działalność, ciągłą i w celach zarobkowych, w postaci zbywania mienia to zostanie ona uznana za podatnika prowadzącego działalność gospodarczą zgodnie z art. 15 ust. 1 oraz 2 ustawy o VAT.

Ustawa o fundacji rodzinnej, w art. 5, reguluje zakres prowadzenia przez Fundację działalności gospodarczej. W związku z tym, należy mieć na uwadze to, że nie będzie ona „specjalnie traktowana” i może być uznana za podatnika podatku VAT. Nie oznacza to jednak, że jest to niekorzystne! W ustawie o VAT istnieją liczne zwolnienia, a także możliwość odliczania tego podatku!

Należy jednak wspomnieć o tym, iż Fundacja może być zwolniona z podatku VAT, przykładowo, gdy jej działalność gospodarcza będzie dotyczyła udzielania pożyczek. Sytuacja dotyczy m.in. udzielania pożyczek spółkom kapitałowym, w których Fundacja będzie posiadała udziały.