Udzielenie odpłatnej licencji przez fundację rodzinną – opodatkowane? Odpowiedź w Interpretacji!

2023-09-28 |

Pytanie zadane przez Wnioskodawcę

,,Czy udzielenie odpłatnej licencji przez fundację rodzinną na rzecz jednego podmiotu – spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, będzie działalnością gospodarczą w rozumieniu art. 3 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – prawo przedsiębiorców (t. j. Dz.U. z 2023 r. poz. 221 z późn. zm.), dalej: „ustawa prawo przedsiębiorców”, w zw. z art. 5 ust. 1 pkt 2 ustawy o fundacji rodzinnej, z której dochód zwolniony jest z podatku dochodowego od osób prawnych na podstawie art. 6 ust. 1 pkt 25 updop?”.

Wnioskodawca planuje założyć fundację rodzinną, w której będzie fundatorem. Z racji pełnienia przez niego takowej roli, wniesie do fundacji rodzinnej mienie na pokrycie funduszu założycielskiego w postaci majątkowych praw autorskich do oprogramowania komputerowego. Prawa autorskie do oprogramowania komputerowego będą służyć prowadzeniu działalności, a podmiot, któremu ma zostać udzielona licencja, jest podmiotem powiązanym zgodnie z art. 11a ust. 1 pkt 4 ustawy o CIT.

Fundacja rodzinna jako osoba prawna jest podatnikiem podatku dochodowego od osób prawnych. Korzysta ona jednak ze zwolnienia podmiotowego. Zwolnienie wynika wprost z brzmienia art. 6 ust. 1 pkt 25 ustawy o CIT. Wnioskodawca uważa, że przychód uzyskiwany przez fundację rodzinną z tytułu udzielenia licencji do oprogramowania komputerowego na rzecz innego podmiotu objęty będzie właśnie wspomnianym zwolnieniem.

Odpowiedź DKIS

W Interpretacji Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej, o sygn. 0111-KDIB1-2.4010.351.2023.3.ANK wskazane zostało iż stanowisko Wnioskodawcy jest błędne.

Wskazane zostało, iż zgodnie z art. 5 ustawy o fundacji rodzinnej, fundacja rodzinna może wykonywać działalność gospodarczą. Ponadto art. 44 Kodeksu cywilnego wskazuje, iż majątek fundacji rodzinnej, rozumiany jako aktywa, będzie stanowić mienie.

W rozumieniu polskich przepisów o prawie autorskim, przedmiotem tego prawa są wszelkie przejawy działalności twórczej o indywidualnym charakterze bez względu na to, czy są to dzieła artystyczne, utwory naukowe lub literackie, a program komputerowy został wymieniony przez ustawodawcę jako przedmiot prawa autorskiego. Majątkowe prawa autorskie do oprogramowania komputerowego stanowią zatem mienie, w rozumieniu art. 44 Kodeksu cywilnego. Oznacza to, że zgodnie z art. 5 ustawy o fundacji rodzinnej może ona prowadzić działalność związaną właśnie z udostępnianiem mienia do korzystania.

Jaki jest zatem problem?

Zwolnienie podmiotowe wynikające z art. 6 ust. 1 pkt 25 ustawy o CIT ma jednak swoje wyłączenia. Jak zauważył organ ,,dochód – z prowadzonej przez fundację „dozwolonej” działalności gospodarczej, obejmującej udzielenie odpłatnej licencji, która to licencja (składnik majątku) będzie służyć prowadzeniu działalności przez beneficjenta, fundatora lub podmiot powiązany – został wyłączony ze zwolnienia, o którym mowa w art. 6 ust. 1 pkt 25 updop na podstawie art. 6 ust. 8 updop.”

Oznacza to, że mimo wpisywania się w preferencje prowadzenia działalności gospodarczej, fundacja rodzinna w tym konkretnym przypadku, czyli udzielenia odpłatnej licencji innemu podmiotowi nie będzie mogła skorzystać ze zwolnienia z podatku.