Wniesienie przedsiębiorstwa do fundacji rodzinnej skorzysta ze zwolnienia od podatku VAT?

2024-03-15 |

Kolejna Interpretacja (sygn. 0112-KDIL3.4012.77.2024.1.KFK), tym razem w przypadku często pojawiającej się zagwozdki związanej z podatkiem VAT. Na wstępie należy zaznaczyć, iż Wnioskodawca jest osobą prowadzącą działalność gospodarczą, posiada nieograniczony obowiązek podatkowy na terytorium Polski oraz, co ważne jest czynnym podatnikiem VAT.

W przyszłości – Wnioskodawca jako Fundator w Fundacji rodzinnej chce wnieść do niej, w formie darowizny – całość prowadzonego przez siebie przedsiębiorstwa, wszystkie jego składniki. W następstwie całego działania – fundacja rodzinna dalej będzie prowadziła ów przedsiębiorstwo oraz planuje zostać czynnym podatnikiem VAT.

W związku z tym, iż Wnioskodawca jest czynnym podatnikiem VAT, a dodatkowo założona przez niego fundacja rodzinna prawdopodobnie również nim będzie, powstało pytanie – czy wniesienie darowizny w postaci przedsiębiorstwa do fundacji rodzinnej będzie podlegać opodatkowaniu podatkiem VAT?

Odpowiedź nasuwa się sama, ale czy na pewno jest prawidłowa?

By wyjaśnić – dlaczego – należy chronologiczne wskazać na przepisy:

1. Zgodnie z art. 6 pkt 1 ustawy o VAT – przepisów ustawy nie stosuje się do transakcji zbycia przedsiębiorstwa lub zorganizowanej części przedsiębiorstwa.
  2. Z przepisów ustawy o fundacji rodzinnej wynika, iż głównym założeniem fundacji rodzinnej jest zarządzanie zgromadzonym majątkiem rodzinnego przedsiębiorstwa oraz zabezpieczenie przyszłości i sukcesji.
  3. Definicji przedsiębiorstwa należy szukać w Kodeksie cywilnym, w art. 551 – jest ono zorganizowanym zespołem składników niematerialnych i materialnych przeznaczonym do prowadzenia działalności gospodarczej.
  4. By doszło do „zbycia przedsiębiorstwa” zgodnie z ustawą o VAT musi dojść do przekazania przedsiębiorstwa oraz jego dóbr materialnych i niematerialnych. W dalszej kolejności nabywca musi dalej przedsiębiorstwo prowadzić.

Jak wskazał Wnioskodawca:

• składniki majątkowe wchodzące w skład przedsiębiorstwa stanowią zorganizowany zespół składników niematerialnych i materialnych (służąc do prowadzenia działalności),
  • w momencie darowizny przedsiębiorstwo będzie spełniać przesłanki z art. 551 KC, a nabywca będzie miał możliwość dalej prowadzić działalność,
  • darowizna będzie obejmować wszystkie składniki,
  • nabywca (fundacja rodzinna) będzie dalej prowadzić przedsiębiorstwo.

Zgodnie z powyższym darowizna przedsiębiorstwa fundacji rodzinnej nie będzie opodatkowana podatkiem od towarów i usług. Należy jednak pamiętać – iż każdy przypadek należy analizować indywidualnie!