Zmiany w zakresie obrotu ziemią rolną dla fundacji rodzinnej!

2023-08-30 |

Dotychczasowe ugruntowania w zakresie obrotu ziemią rolną dla fundacji rodzinnych

W najbliższym czasie nowelizacja ma dotknąć ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego. Zmiany mają dotyczyć rozwiązań, które zostały niedawno wprowadzone przez pojawienie się fundacji rodzinnych. Co się zmieni? W przypadku nieruchomości rolnych, w których użytki rolne mają mniej niż 0,3 ha nie zmieni się nic, jednak ograniczenia pojawią się w obrocie nieruchomościami rolnymi powyżej 1 ha.

W momencie nabycia nieruchomości rolnych o powierzchni mniejszej niż 0,3 ha – sprawa była i będzie prosta – każdy podmiot, również fundacja rodzinna, może nabywać określone nieruchomości rolne bez ograniczeń wynikających z przepisów ustawy.

Art. 2a ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego reguluje nabywanie nieruchomości przez rolników indywidualnych, a ust. 3 przez inne podmioty. Fundacja rodzinna może nabywać od jej fundatora lub beneficjent fundacji rodzinnej, będący osobą bliską fundatora tej fundacji rodzinnej może nabywać od fundacji rodzinnej. W związku z tym nie potrzebna była m.in. wcześniejsza zgoda Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, o której mowa jest w tym samym artykule, lecz w ustępie 4 wspomnianej ustawy.

Co po zmianach?

W przypadku nieruchomości rolnych powyżej 1 ha, w odniesieniu do fundacji rodzinnych, fundatorów oraz beneficjentów, będącymi osobami bliskimi dla fundatora zmienia się wiele. Najważniejsze zmiany to:

• posiadanie statusu rolnika indywidualnego przez fundację rodzinną, która chce nabyć nieruchomość rolną (w przypadku chęci nabycia przez beneficjenta, również musi on posiadać ten status);
  • niemożność zbycia nieruchomości rolnej przez okres 5 lat od momentu jej nabycia przez fundację bądź beneficjenta;
  • obowiązek informowania Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa o rozporządzaniu nieruchomością przez fundację jak i beneficjenta.

Zmiany to nie przeszkoda

Oczywiście nowelizacja nie ułatwia możliwości wnoszenia przez fundatora nieruchomości rolnych do fundacji rodzinnych czy ich nabywania. Nie oznacza to jednak absolutnego zamknięcia furtki w tym temacie! W sytuacji osób posiadających nieruchomości rolne, wiele jest przypadków posiadania obszarów poniżej 0.3 ha przez co zmiany w ogóle nas nie dotkną. Gdy sytuacja będzie dotyczyła powierzchni powyżej 1 ha zobowiązani będziemy do informowania, przeczekania 5 lat od momentu nabycia nieruchomości rolnej oraz posiadania statusu rolnika indywidualnego. Czy jest to utrudnienie? Tak. Czy wpłynie to negatywnie na działanie fundacji rodzinnych? Nie.